SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan lássuk vendégül a barátainkat? Útmutató a tökéletes estéhez

Családinet [cikkei] - 2010-08-11
Íme, egy részletes útmutató a tökéletes estéhez. Ha megfogadod tanácsainkat, nem lesz más dolgod a partin, csak élvezni a vendégeid társaságát.
Hogyan lássuk vendégül a barátainkat? Útmutató a tökéletes estéhez

 Szeretnéd a kezedben tartani ezt a listát? Kattints ide, és máris nyomtathatod!

Egy hónappal az esemény előtt
Küldd el a meghívókat a partira. Legyen egyértelmű, hogy gyerekek is jöhetnek-e. A meghívón pontosan tüntesd fel a kezdés időpontját – délután 4 és 7 óra között ideális – így a vendégek nem fognak akkor betoppanni, amikor épp porszívózol.
Olyan menüt válassz, ami miatt nem kell sokat idegeskedned. Olyan ételeket szolgálj fel, amelyeket előre el lehet készíteni. Ha az italkínálatot ásványvízre, gyümölcslére, vörös és fehér borra korlátozod, nem is kell mixert hívnod. Előre tervezd el, melyik ételt mikor készíted el és a bevásárló-listáról se feledkezz meg!
Foglald le az összes olyan felszerelést, amit bérelni fogsz. A kettes szabály: két tányér, két villa és két pohár vendégenként.  (A pohárbérléssel—a vizespoharakért
kevésbé kell aggódnod, mint a borospoharakért- rengeteg időt spórolhatsz, mivel csak el kell öblítened és vissza kell vinned őket) Akár a barátaidtól is kérhetsz kölcsön felszereléseket, ha van rá lehetőség..
Kérj segítséget, ha szükséges. Ha nagyon sok vendéget vársz, hasznos lehet valakit a konyhai, felszolgálói munkára felbérelni – legyen ez profi szakember vagy a szomszédban lakó tinédzser. Az sem baj, ha megkéred a vendégeket, kínálgassák egymást az ételekkel és italokkal, ezáltal könnyebben feloldódnak, jobb lesz a hangulat.

Három héttel az esemény előtt
Rendeld meg a virágokat! Akár egy helyi árustól, akár online rendelsz, kérd, hogy a virágfüzéreket, koszorúkat és virágokat körülbelül 1-2 nappal a parti előtt szállítsák ki.
Minden más díszítéshez szükséges dolgot vásárolj meg, vagy rendeld meg online. Az ételekhez szükséges specialitásokat se felejtsd el megvenni vagy megrendelni!
Döntsd el, adsz-e ajándékot a vendégeidnek, és ha igen, akkor mi lesz az. Kedves gesztus finom házi készítésű sütivel (lehetőleg fagyasztható legyen, így előre is megcsinálhatod) hazaküldeni a vendégeket.
     
Két héttel az esemény előtt
Tisztítsd meg az összes kristályt, porcelánt és ezüstöt, amit használni fogsz. Mosd ki és vasald ki a terítőket.     
Iktass be egy gyors bevásárlást. Vedd meg az összes nem romlandó hozzávalót és az összes italt, amire szükséged lesz. Úgy kalkulálj, hogy négy ember átlagosan három üveg bort fogyaszt (illetve ha koktélokat szolgálsz fel, három-négy italt számolj vendégenként egy két-három órás parti esetén).
Minden lefagyasztható ételt előre készíts el!

Egy héttel az esemény előtt
Válaszd ki a tálakat, amelyekben az ételeket fogod felszolgálni. Minden fogáshoz válaszd ki a tálat, a tálra ragassz egy cetlit, amire ráírod, mit teszel majd bele. Ha nincs elég tálad, kérj kölcsön vagy vegyél még!
Takarítsd ki alaposan a házat!

Két nappal az esemény előtt
Itt az ideje, hogy a romlandó élelmiszereket is megvásárold. Szerezd be a kenyeret, tejtermékeket és jeget (fél kilót fejenként)!
Kezd el elrendezni a parti helyszínét. Állítsd fel a büféasztalt - lehetőleg olyan legyen, hogy minden oldalról meg lehessen közelíteni – helyezd el az asztalon az evőeszközöket, tányérokat és szalvétákat. Állíts fel az asztaltól távolabb egy bárpultot az italoknak, továbbá egy sarokba tehetsz kávé és desszertes asztalt is, ha szükséges. Pakolj el mindent, ami útban lehet a buliban, illetve minden értékes tárgyat, ami összetörhet (vagy el is lophatják). Ne legyen zsúfoltság a helyiségben.

Díszítsd ki a szobát! Rendezd el a virágokat, gyertyákat, stb.
Legyen valahol hely a kabátoknak! Hagyj a gardróbban üresen helyet a vendégek kabátjainak, és tegyél be üres vállfákat is! Egy ágyat is kinevezhetsz kabáttartónak, de ebben az esetben bizonyosodj meg róla, hogy a szoba tökéletesen tiszta és nincs ott semmi érték, így nem kell aggódnod miatta). Végső megoldásként hordozható kabáttároló szerkezetet is vásárolhatsz.

Egy nappal az esemény előtt
Jöhet a főzés! A parti napjára már csak a melegítés és a tálalás maradjon!
Frissítsd fel a lakást. Végezd el a kisebb takarítási feladatokat, amelyektől tökéletes rend és tisztaság lesz.

A parti reggelén
Fejezd be a rendezkedést. Told a falakhoz a bútorokat és vedd elő a bérelt székeket. 

Két órával a parti előtt
Tedd ki a kis kockákra vágott sajtokat a tálakra. Írd a sajtok mellé, milyen fajta, honnan származik, milyen ízű.

Egy órával a parti előtt
Készítsd el a salátát és szeleteld fel a kenyeret, majd helyezd el őket a tálon.
Tedd ki a nem romlandó előételeket. Gondosan fedd le őket fóliával, hogy frissek maradjanak. A fóliát csak akkor vedd le, mikor az első vendég megérkezik.
 
Fél órával a parti előtt
Fejezd be az ételek tálalását. Igyál egy pohár bort, lazíts és élvezd a vendégek társaságát!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja