SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 jótanács, amivel jó állapotban tarthatjuk grillsütőnket

Családinet [cikkei] - 2010-08-04
A következő néhány egyszerű lépéssel jó állapotban tarthatod faszenes grillsütődet.
9 jótanács, amivel jó állapotban tarthatjuk grillsütőnket

Szeretnéd a kezedben tartani ezt a listát? Kattints ide, és máris nyomtathatod!

Szezon elején
Távolítsd el az összes hamut a sütőből. Ha maradt valamennyi a legutóbbi kerti-party óta, tedd egy nem gyúlékony konténerbe.  
Tisztítsd meg a rácsot. Mielőtt újra sütnél rajta, gyújtsd meg a tüzet és melegítsd a rácsokat körülbelül 30 percen át. Ezután kapargasd le őket egy hosszú fogójú, kemény grillkefével, ezáltal minden ételmaradéktól megszabadulhatsz. Ha nincs ilyen speciális grillkeféd, használj egy gombócba gyúrt fóliát úgy, hogy hosszú fogókkal fogod és így tisztítod a sütőt.
Mosd le a grillsütőt. Először mosd le a fedő külső részét és a tűzszekrényt meleg szappanos vízzel. Használj fémforgács szappant a makacs szennyeződésekre. Öblítsd le, majd töröld szárazra.
Tegyél bele elég faszenet! Kezdd a szezont úgy, hogy elegendő mennyiségű faszenet teszel a sütőbe. A mennyiség attól függ, hogy milyen gyakran grillezel.

Minden grillezéskor
Ellenőrizd a faszén mennyiségét. Tartsd számon, mennyi van a sütőben, így ha kell, feltöltheted a következő grillezés előtt.
Tisztítsd meg a sütőrácsot! Melegítsd elő a sütőt. Amikor már meleg, tisztítsd meg a rácsokat grillkefével. Ha nincs ilyen speciális grillkeféd, használj egy gombócba gyúrt fóliát úgy, hogy hosszú fogókkal fogod és így tisztítod a sütőt. Ezt a műveletet sütögetés után is ismételd meg!
Olajozd be a sütőrácsot! Előzd meg, hogy az étel ráragadjon a rácsokra: hajtogass össze egy papírtörlőt, mártsd bele növényi olajba és hosszú fogóval megfogva kend be vele a rácsokat. De mindezt csak óvatosan, hogy az olaj ne csöpögjön a szénre. Baconszalonnával vagy zsírral is bekenheted a rácsokat.  Ismételd meg a műveletet sütögetés után is, ugyanis az olaj megakadályozza a rozsdásodást. Egy kis zsírmaradék nem is árt – kellemes füstölt ízt ad a húsoknak.

Szezon végén
Távolítsd el a hamut! Bizonyosodj meg róla, hogy kihűlt a hamu, majd öntsd egy nem gyúlékony konténerbe.
Takard be a grillsütőt. Ne mosd, vagy kapargasd a sütőt a következő szezon kezdetéig. A rácsokon maradt zsiradék ugyanis megakadályozza a rozsdásodást. Ha egy textilhuzattal letakarod, megkíméled a porosodástól is.

Néhány recept grillezéshez
Rostonsültek, flekken
Rablóhús, kebab, saslik

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja