SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Látványos videó arról, miért viseljünk biciklizéskor mindig sisakot

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-20
Ötletes videót tett közzé a BRFK a sisakviselés fontosságáról. Egy dinnyével illusztrálva mutatják be, mi történik a fejünkkel akkor, ha véd a sisak, és akkor, ha nem.
Látványos videó arról, miért viseljünk biciklizéskor mindig sisakot

Elméletben ma már a többség tisztában van vele, hogy a kerékpáros bukósisak életet menthet. Egyes felmérések szerint akár 45 százalékkal is csökkentheti a súlyos balesetek számát a megfelelő fejvédő. Érdekes módon azonban Magyarországon a mai napig nem kötelező a kerékpáros bukósisak viselete, még gyerekeknek sem.

A hatályos KRESZ szerint a sisak kizárólag lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett előírás. Ennek ellenére a Kerékpárosklub erősen ajánlja a viseletét, főleg a 14 éven aluli gyerekek számára, akár ők maguk bicikliznek, akár utasként használják a járgányt. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) legutóbb 2016-ban javasolta, hogy hazánkban is alkossanak jogszabályt a gyermekkorúak kötelező sisakviseletéről, ez azonban eddig még nem valósult meg.

Európa országaiban más-más módon viszonyulnak a kérdéshez. A legtöbb környező állam a szabályozás mellett van: Ausztriában és Szlovéniában 12, Svédországban és Izlandon 15, Csehországban 16 év a korhatár, ami alatt kötelező a viselése. Finnországban korra és helyszínre való tekintet nélkül mindenkire érvényes a szabály. A sisakellenzők azonban szívesen hozzák fel példának Dániát, ahol minden más országnál többen kerékpároznak, mégsem hord senki bukósisakot, balesetek pedig csak elvétve fordulnak elő.

Fejvédőt körültekintően válasszunk. A Kerékpárosklub szakértői szerint az olcsóbb és drágább darabok között elsősorban komfortérzetben van különbség, mert a balesetek ellen minden engedélyezett márka véd. Mindenképpen fel kell őket próbálni, hogy megbizonyosodjunk róla, megfelelően passzol-e a fejünkhöz, és hogy a pántokkal kényelmesen rögzíthető-e.

Nem szabad azonban elfelednünk, hogy a sisakviselés nem helyettesítheti a megfelelő kerékpáros tudást és a körültekintő közlekedést. Nagy sebességgel történő esésnél hatástalan. Tanulmányok azt mutatják, hogy azokban a városokban a legbiztonságosabb a kerékpározás, ahol sokan bicikliznek, és ennek kialakult kultúrája van.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja