SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Büntetés helyett együttműködés - 2. rész

Skita Erika-Turáni Szabolcs [cikkei] - 2016-10-25
A büntetés értelmezésében ritkán alakul ki vita a beszélgető partnerek között. Bár talán ez nem az a téma, amit két szülő a játszótéren homokozó gyermekeik felügyelete közben kibeszélne, mégis a hétköznapi alkalmazása sok család esetében bevett szokás.
Büntetés helyett együttműködés - 2. rész

Mindenesetre mindenkinek, legyen szülő vagy nem szülő, megvan a véleménye a büntetésről, mint gyermeknevelési módszerről. Az érdekes rész ott következik, hogy azok a szülők is, akik ellenzik, és nagyon nem szeretnék ezt alkalmazni, sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor úgy érzik, nem maradt más lehetőségük, mint büntetést alkalmazni. Pedig a büntetéssel sok probléma van, túl sok a káros mellékhatása. Ha ehhez hozzáteszem azt, hogy annak az esélye, hogy egy megbüntetett gyermek ezután elfogadja az adott szabályt és motivált lesz annak megtartására igen közel áll a nullához, még borúsabb lesz az összkép.

Azt nem is gondolom, hogy túlságosan részleteznem kellene, hogy a megbüntetett gyermek nem fog túl pozitív érzelmeket táplálni a büntetést kiszabó személy irányába, legyen az szülő, pedagógus, vagy bárki más. Könnyen érezhetik a gyermekek ilyenkor azt, hogy igazságtalanság áldozataivá váltak. Az igazságtalanságot pedig - még a kevésbé önérzetes gyerekek is gyakran így érzik -, illendő lenne megbosszulni.
Bár valójában a bosszú kivitelezésére ritkán kerül sor, azért belátható, hogy magában a puszta gondolatmenetben is sok romboló hatás van. Ilyen érzelmi állapotban nem várható el a gyerekektől, hogy azon gondolkodjanak, hogy máskor hogyan fogják az adott szabályt betartani. Inkább gondolkodnak azon - a negatív érzések megélése mellett -, hogyan tudják megismételni a szabály áthágását anélkül, hogy arra fény derülne. Anélkül, hogy lebuknának. Az adott cselekedet iránti vágy nem szűnik meg a büntetés elszenvedésével. Tehát a büntetés kerülő utakra sarkallhat adott esetben.

Aztán persze szülőként sokszor rá lehet csodálkozni az idősebb gyerekek moralitására. Értetlenül lehet állni a meglepő helyzetek előtt. „Hogyhogy az én gyermekem nem mond igazat? Mi otthon nem ezt tanítottuk neki. Nem is tudom hol láthatott erre példát, hol tanulhatta ezt meg.”
Pedig csak a büntetés egyik káros mellékhatásáról beszélünk. Mert a büntetés lehetősége arra kényszeríti a gyerekeket, hogy egy helytelen konfliktuskezelési stratégiát alkalmazzanak, azaz elferdítsék az igazságot.

Érdekel a téma, szeretnél többet tudni, hogy mit lehet szülő gyermek kapcsolatban alkalmazni büntetés helyett? Regisztrálj most az ingyenes webináriumra: 
http://www.ertsunkszot.hu/buntetes-helyett-egyuttmukodes-webinarium-csaladinet

Olvasd el a cikk első részét is:
Büntetés helyett együttműködés

Fotó: TawnyNina/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja