SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újra hőségriadó
Homeopátiás lehetőségek hőártalmak esetén

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2015-08-05
Az elmúlt hónap hosszú, forró napjaiban számos információt kaphattunk, elsősorban a medián keresztül a napozás veszélyeiről és a hőség ártalmak megelőzéséről.
Újra hőségriadó
Homeopátiás lehetőségek hőártalmak esetén

Megtudhattuk, hogy a fejet ért tartós hőhatás napszúráshoz vezethet, mely különösen a gyermekeket veszélyezteti, akiknek vékonyabb a fejbőrük, a koponyacsontjuk, ezért kevesebb védelmet nyújtanak a hőhatásnál az agynak és az agyhártyáknak.
A gyermekek vízháztartása is sokkal sérülékenyebb, labilisabb, gyorsabban következik be kiszáradás. Ne felejtsük el, a kisgyermek órákig képes a homokozóban, vízparton eljátszani, és ha a szülő nem figyel oda, könnyen bekövetkezik a baj.

A hő ártalom súlyosabb fokozata a hőség kollapszus vagy hőguta, mely akkor lép fel, ha a test a termelődött hőt nem tudja leadni, így túlmelegszik. Minden, ami az izzadást akadályozza (páratartalom, ruházat, kevés folyadék fogyasztása, stb.) a hőleadást is akadályozza, hőpangáshoz vezethet.  Az ilyenkor ajánlott mértékletesség (napon tartózkodás), fejfedő viselete, bőséges, megfelelő minőségű folyadék pótlás, az ionok pótlása, és megfelelő táplálkozás segít elkerülni a hőártalmakat.
 

Megfelelő folyadékfogyasztás kánikulában

Bár a jeges italok fogyasztása a kánikulában igen népszerű, de mégsem ajánlatos. Sokkal inkább a hűvös, langyos folyadék, ami egészséges. Teák közül hűsítő hatású többek között a bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, kamilla, mályva, eperlevél tea. Gyümölcsök és gyümölcslevek közül legjobb a körte, édes bogyós gyümölcsök, görög és sárgadinnye, az édes alma, a gránátalma. A tejterméket kedvelőket hűsíti a tej, joghurt, kefir, aludttej.
 

Megfelelő ételfogyasztás kánikulában

Hűsítő hatású ételek a fehér rizs, árpa, zab, saláta, uborka, cukkini, spárga, zöldbab, borsó, brokkoli, édesburgonya, zeller, csicseriborsó. Az édeskömény, koriandermag, tárkony használatával ugyancsak hűsítő ételek készíthetőek.
 

Ne fogyasszunk

Ánizst, csipkebogyót, fahéjat, gyömbért, zsályateát, mert ezek „fűtő” hatásúak. Kerüljük a csípős fűszerek, a bors, paprika, majoránna, oreganó, szegfűszeg, fahéj, rozmaring, torma használatát.  Zsíros ételek fogyasztása, beleértve a zsíros sajtokat is, nem kívánatos. Az olajos magvak szintén nem kánikulai nasik.  Az édesség és kávé függőket is el kell, keserítsem, kánikulában mértékletesen hódoljanak eme szenvedélyüknek. Az alkohol, ami amúgy is vérbőséget okoz, egyenesen tiltó listára kerül ebben a melegben.
 

Ha mégis bekövetkezik a baj

Szerencsére egyre ritkábban találkozom a napi munkám során a hányós, fejfájós, szédülős, nyugtalan vagy éppen túlzottan bágyadt, lázas, szapora pulzusú kisgyermekkel, akik előzményében egy kiadós napon tartózkodás fellelhető, akiknek a szülei szinte mindig „úgy vigyáztam” mondattal lépnek be a rendelőbe. Enyhébb tüneteknél elegendő a hűvös szobában fekvés, a test hűtése légáramlattal, borogatással.  A bőséges folyadék és ásványi anyag pótlás elengedhetetlen.  Súlyosabb esetben (túl magas pulzus, eszméletzavar, csillapíthatatlan hányás) orvosi ellátás szükséges.

A fentiek mellett a homeopátiás gyógyszerek is segítségünkre lehetnek a tünetek, panaszok enyhítésében, a szervezet egyensúlyának helyreállításában.
 

Hőártalomban leggyakrabban alkalmazható homeopátiás szerek  

Aconitum: ezt a szert a tünetek jelentkezésének a kezdetén szoktuk adni. Jellemző a száraz, kipirult arcbőr, a nagyfokú szorongás, nyugtalanság. A beteg szédül, ha felültetik, ez fokozódik és lesápad. A szomjúság, ami még jellemző lehet.

Apis: Hirtelen fellépő, hasogató fejfájás jelentkezik, a beteg arca piros, szeme duzzadt, vizenyős, a kötőhártyája belövellt, szúrást, nyilalló fájdalmat érez. A hideg fürdő és borogatás javít a panaszain. Jellegzetes tulajdonság még, ami indikálja az Apis-t, hogy a páciens nem szomjas.

Belladonna: olyan napártalmat szenvedett embereknél használható, akiknek arca élénkpiros és forró, pupillái tágak, szemei vörösek. Kínzó lüktető fejfájása van, melyet magas láz és szomjúság, szívdobogás kísér. Végtagjai, ellentétben a forró testével, hűvös tapintatúak. Savanyú folyadékot, például limonádét kíván. Minden külső inger (hang, fény, szag, érintés) ront az állapotán. Hűvös, szabad levegőn, hideg borogatástól jobban érzi magát, fejfájása javul, ha a fejét párnára teheti.

Glonoinum: akkor indikált, ha az arc eleinte rákvörös, majd később sápadt lesz. Igen erős fejfájás van jelen, mely rohamokban, hullámokban jelentkezik. A beteg úgy érzi, hogy mindjárt szétreped a feje, mintha a koponyája szűk lenne az agya számára. A fejfájást erős szívdobogás, vérnyomás emelkedés, orrvérzés kísérheti. A panaszok minden külső inger hatására romlanak, míg, hűvös, szabad levegőn, hideg borogatástól javulnak. Ugyancsak jobban érzi magát a beteg, ha felpolcolt fejjel feküdhet.

Helleborus niger: őrjítő, nyilalló fejfájás az érzékszervek tompaságával, izomgyengeséggel, élettelen tekintettel, szélsőséges esetben öntudatlansággal. A páciens fogja a fejét, vagy a párnába fúrja, jobbra-balra görgeti, hogy fájdalmán enyhítsen. Úgy érzi, mintha víz csobogna a fejében. A fejfájás hányásba torkollhat. Az arca, a kezei elsötétednek. Ha egy betegnek erre a szerre van szüksége, kötelező orvost hívni.

Nagyon hasznosak lehetnek a különböző jól bevált fejfájáskor, hányáskor, láz esetén adható homeopátiás szerek, melyek ismertetésére a későbbiekben visszatérek.

Hőártalom esetén az ajánlott potencia: C, CH 30, melyet heves rosszullét esetén akár negyedóránként adhatunk, de legfeljebb 3-4 alkalommal egymás után. Természetesen az állapot javulása esetén az adás sűrűsége csökkentendő, majd biztos és jelentős panasz csökkenés esetén a szer elhagyható.

Enyhébb rosszullét esetén 2-3 óránként adhatjuk a megfelelően kiválasztott szert, majd az állapot javulásával ezt az adási sűrűséget még tovább csökkentjük, illetve biztos és jelentős javulás esetén elhagyjuk.

Ha 3-4 adag bevétele után nincs jobban a beteg, a szer adását be kell szüntetni. Ha változnak a tünetek, másik szert kell választani.

Végezetül ismét felhívnám a figyelmet a megelőzés fontosságára, hogy inkább kerüljük el a nap és hő ártalmakat, hogy a nyár csak az örömöket, a felhőtlen pihenést, és gondtalan vakációt hozzon.

Fotó: Darrel/pixabay.com

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja