SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segít a gyermekeknek a pszichofitness? - Bagdy Emőke tanácsai az indulatkezelésről

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-03-26
A pszichológus asszony új műve, a Pszichofitness Gyerekeknek azt mutatja be, hogyan edzhetjük már egészen fiatal korban a lelket, hogy erős, pozitív, és hálával teli legyen.
Hogyan segít a gyermekeknek a pszichofitness? - Bagdy Emőke tanácsai az indulatkezelésről

Bagdy Emőkének nem ez az első könyve a témában. Néhány évvel ezelőtt már megjelent a Pszichofitness című munkája, amely a felnőttek számára kínált hasznos gyakorlatokat, amelyek segítségével könnyebben megbirkózhatnak a mindennapok nehézségeivel. Az új kötet ezt a vonalat folytatja, ezúttal speciálisan a gyerekekre és a kamaszokra szabva - a könyvet bemutató előadás a Nyitott Akadémián jelent meg.


Mi is az a pszichofitness?

A pszichofitness alapfilozófiája az, hogy a testhez hasonlóan a lelket is edzeni kell. Manapság mindenki számára egyértelmű, hogy ha szép hasizmot vagy szálkás lábakat szeretne, akkor rendszeresen a megfelelő sportprogramot kell végeznie, s nem állhat le vele, hiszen akkor hamar semmivé válik az eredmény. Azonban az, hogy a lelki képességek is ugyanilyen kitartó kezelést és edzést igényelnek, a többség számára újdonságként hat. Gyerekek esetében ilyenkor elengedhetetlenül fontos a szülői és a tanári jelenlét.

A könyv egyszerre szól a pedagógusokhoz és a szülőkhöz. A gyakorlatok egy része óvodai, osztálytermi közegben működik a legjobban, más részük inkább otthoni elvégzésre alkalmas.


A jobb agyfélteke aktivizálása

Az "edzésprogram" célja a jobb agyfélteke aktivizálása. Mindennapi életünk során elsősorban a bal féltekét használjuk: ez felelős a racionális döntésekért. Ez az a terület, amelynek erősítése az oktatás során is hangsúlyt kap. A pszichofitness célja, hogy az érzelmekért felelős jobb agyfélteke fejlesztésének fontosságát is minél többen ismerjék fel.

A módszereknek két fő típusa van: mozgásos és relaxációs. Óvodás korban, 4-8 évesen a mozgások kerülnek előtérbe (a könyv korosztályi felosztása nem feltétlenül követi az oktatási intézmények által megadott határvonalakat, és az életkori kategóriák is átcsúszhatnak egymásba).
A nyújtások, lazítások, cammogás, nyújtózkodás, aktiváló vagy nyugtató mozdulatsorok mind segítik a kicsiket abban, hogy kiadják magukból a feszültséget, a túlpörgött gyereknek segítenek leállni, az álmos, mélázó ovisnak pedig abban, hogy kicsit jobban tudja aktivizálni magát. Ebben az életkorban még nem mondjuk azt, hogy "Gyertek relaxálni", mert ez ebben a formában még inkább ellenállást szülne.


A gyermek megnyugtatása az izmai segítségével

6-10 éves korban nagy hasznot tehet az úgynevezett Jacobson-féle progresszív relaxáció. Az egész sokkal egyszerűbb dolog, mint a nevéből gondolnánk: annyi a lényege, hogy az izmok megfeszítésével majd kilazításával az idegek is megnyugszanak. Az ideges, esetleg kiabáló gyereknek mindenképpen célszerűbb az izomlazítást megtanítani, mint ráparancsolni, hogy nyugodjon már meg, hiszen pont az a baja, hogy magától nem képes még rá. Ugyanilyen hasznos lehet a karok és lábak lengetése valamint a nyújtások gyakorlása is.


Érzelmek átadása meditáció által

Az ember egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy ha a körülményei nem is ideálisak, rengeteg dologhoz képes alkalmazkodni, és majdnem mindent be tud pótolni. Gyerekek esetében általában a legnagyobb probléma, hogy a kelleténél hamarabb - akár már 1-2 évesen, de 3 éves korukban a többség mindenképp - kikerülnek a szülők gondoskodása alól, és az életük nagy részét onnantól intézményben töltik. A helyzet megváltoztatására a közeljövőben nem sok esély van, ezért nem keseregni kell rajta, hanem az együtt töltött időt minél jobban kihasználni - többek között arra, hogy gyermekeink lelki képességeit fejlesszük.
Erre a leghatásosabb módszer a meditáció. A szó hallatán ne ijedjen meg senki: a technikához nem kapcsolódik semmiféle világnézet vagy filozófia, nem kell hozzá jóga nagymesternek lenni, hogy eredményesen alkalmazhassuk. Mindössze annyiról van szó, hogy megfelelően sokat ismételgetve egy-egy gondolat meggyökereztethető az agyban, s így sajáttá válik.

Olvasd el ezt is: Az iskola, ahol megtalálták az indulatkezelés tökéletes módszerét: nincs több agresszió, intő, se eltanácsolás

Ha például gyermekünknek a hála érzését szeretnénk megtanítani, minden este, lefekvés előtt egy bizonyos szöveget érdemes felolvasni. Kisebbeknek a rövidebb, egyszerűbb formákat használó anyag a megfelelő, kamaszok már képesek hosszabb, elvontabb szövegeket is magukévá tenni. Ezeket a meditációs gyakorlatokat akár otthon, akár az iskolában, osztályszinten rendszeresen elvégezve észrevétlenül ültethető be a kívánatos lelki képesség a fiatalokba. Felnőtteknek szóló szöveg is található a könyvben: az úgynevezett "immunerősítő meditáció" segít, hogy a testünket kívülről szemlélhessük, és tudatosítsuk, hogyan dolgoznak a sejtjeink a rendszer működésén.

Az előadás utolsó fél órája a nézői kérdéseké volt. Megtudhattuk belőle, hogy noha a gyakorlatokat ideális már óvodás korban elkezdeni, de bármikor be lehet kapcsolódni. Még felnőttek is hasznot meríthetnek belőlük, ám ilyenkor fontos, hogy ne magányos tevékenység legyen: akárcsak a gyerekek esetében, a felnőttnek is legyen egy segítője, aki felolvassa neki a szöveget (végszükség esetén előre fel lehet venni, majd lejátszani, de ez nem az igazi).

Az egyik hallgató arról érdeklődött, Asperger-szindrómás gyermekénél használhatóak-e a gyakorlatok. Bagdy Emőke azt válaszolta, hogy igen, de az ő esetében a meditációt alapozzák meg sok-sok mozgásos feladatsorral, hogy az érzelmei kimutatása tekintetében nehézségekkel küszködő gyermeknek legyen ideje felszabadulni, és legyőzni a korlátait.
Még pánikbetegség esetén is azonnali megoldást nyújthat egy-egy ilyen gyakorlat: aki ezzel küzd, és érzi, hogy jön a roham, próbálja meg öt alkalommal lassan kifújni a levegőt. Ez lelassítja a szívverést, ellazít, és talán a pánik sem tör rá a szokásos erővel.

Forrás: facebook.com/nyitottakademia
Indexkép: facebook.com/nyitottakademia

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja