SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csőben sütéshez nem cső kell

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-03
Sütőben sütés, méghozzá ropogósra sült sajt vagy zsemlemorzsa alatt, amik a puhára sülést eredményezik és megakadályozzák az étel kiszáradását. Tulajdonképpen ez a csőben sütés, a gratinírozás titka.
A csőben sütéshez nem cső kell
Ez a konyhatechnikai eljárás, melynek alapja a pirítás és a sajtos tejszínes, vagy tejes, tejfölös kéreg, francia eredetű.

 A nyár kiváltképp alkalmas ezen sütési mód alkalmazására, mert a friss zöldségek gyorsan elkészülnek és könnyű vacsorát, egészséges ebédet jelentenek. Tulajdonképpen bármit lehet gratinírozni, halat, szárnyast, burgonyát, zöldséget, sőt még gyümölcsöt is. Hogy lerövidüljön a sütési idő, érdemes a hozzávalókat előpárolni, vagy apróra szeletelni.  A felvágott hozzávalók félig fedjék egymást a tűzálló tálban, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. Amikor az edényt megpakoltuk, locsoljuk meg tejszínnel vagy tejjel. Arra kerül a sok sajt, megszórjuk zsemlemorzsával és tehetünk rá még vajdarabkákat. Az előmelegített sütőben óvatosan emeljük a hőmérsékletet. Arra kell ügyelni, hogy a teteje ne égjen meg, hiszen az égett étel káros az egészségre. Ha barnulni kezdene, amire a sajt miatt hajlamos, inkább takarjuk le alufóliával. A csőben sütés praktikus, hiszen egyszerre készül el minden. Arról nem beszélve, hogy a forró sütőben a fehérjerészecskék és a keményítő illatos, zamatos, gusztusos kérget alkot az „alkotás” tetején.
Talán leggyorsabb elkészítési módja, ha forrásban levő vízben úgy negyedóráig főzzük, majd papírtörlővel letörölgetjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük, szórunk köré, meg rá zsemlemorzsát, nyakon öntjük tejföllel, só bors fűszerként elég rá, majd kemény sajtot reszelünk a tetejére, és betesszük a sütőbe, ahol pirosra sütjük.
 
Fenséges tejfölös csirke

Hozzávalók:
·    kb. 10 csirkecomb (alsó-felső comb vegyesen)
·    1 dl olaj (lehet olíva olaj is)
·    1 dl víz
·    ízlés szerint fűszerek vagy fűszerkeverék
·    5 dl tejföl, jó sok sajt

A megtisztított, megmosott csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük ízlés szerint. Tepsibe teszzük, ráöntünk kevés vizet és olajat, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk. Az alufóliát levesszük, a tejföllel bőségesen befedve sütjük tovább, amíg a tejföllel együtt átsül a hús. Rendkívül finom, könnyen elkészíthető. Nem szükséges hozzá garnírung, könnyű saláta is megteszi.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja