SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meghalt Michael Jackson!

Üstöky Viktória [cikkei] - 2009-06-26
Az 50 éves énekes, popcsillag szívleállás következtében elhunyt. Tegnap délután összeesett, a kiérkező orvosok sem tudtak már rajta segíteni. A zenész mostanában készült visszatérésére, koncertjére már mind elkeltek a jegyek, és a lemezét is készítette. Jackson három gyermeket hagyott árván maga után: Michael Joseph"Blanket" Jacksont, Paris Michael Katherine Jacksont és Prince Michael Jackson II.-t.
Meghalt Michael Jackson!

Az énekes karrierje nem volt mindennapi: gyermekkorától kezdve színpadon állt, és népszerűségét egészen a 90-es évek elejéig sikerült megtartania. A popzenében erre a páratlan sikersorozatra csak nagyon kevesek voltak képesek, sokan eltűntek a süllyesztőben. A zenész 1958. augusztus 29.-én született az indianai Garyben, sokgyermekes családban. Eleinte Michael Jacksonnagyon szegények voltak, de a zene nagyon fontos szerepet töltött be addig is az életükben, sokat zenéltek együtt. Az apa Joe Jackson hamar felfigyelt gyermekei ösztönös zenei tehetségére, ezért eldöntötte, hogy sztárt farag a kölykökből bármi áron. Joe Jackson nem válogatott az eszközökben, az amúgy is erőszakos természetű apa nem sajnálta gyermekeitől a pofonokat. Michael 1964-ben csatlakozott a The Jackson Brothershöz. Két év múlva már ő a csapat énekes, amely időközben a nevét Jackson 5-ra változtatta. A sikerek ezután gyorsan jönnek: először tehetségkutató versenyt nyernek, ezután nem sokkal lemezszerződést is kapnak a detroiti Motown Kiadónál, amely a leghíresebb színesbőrű sztárokat indította el sikereik útján.

1969-ben a csapat 4 egymást követő alkalommal is listavezető kislemezt adott ki. Az ismertséget Michael nehezebben viselte a testvéreinél és lehetőleg kerülte a nyilvánosságot. A korai siker élménye egy életre rányomta bélyegét a  személyiségére. Érdekesség, hogy angliai turnéjukon egy akkor még ismeretlen zenész, Elton John lépett fel előttük, aki később Michael barátja lett. 1976-ban az Epic Kiadóhoz igazolt át a csapat, ezért szerződésük értelmében nem használhatták tovább a Jackson 5 nevet és logót, ezért nevüket The Jacksonsra változtatták. Még ebben az évben újabb lemezt adtak ki, komoly sikerrel. Talán kevesen tudják, de Michael musicalben is játszott: ő alakította a madárijesztő szerepét az Óz a nagy varázslóban, míg jó barátja, Diana Ross Dorothyt alakította. A darab zenei rendezője Quincy Jones, aki Jackson első szólólemezének a producere is, amely 1979-ben jelent meg Off the wall néven. A lemezről 4 dal is bekerült a top 10-be, de az énekes nem volt elégedett. Megfogadta, hogy olyan lemezt készít, amelyen minden szám egyedi és kislemezként is megállná a helyét. SiJacksonkerült neki: 1982-ben megjelent a Thriller, amely még napjainkban is a legtöbb példányszámban megjelent anyag. Innentől kezdve fejet hajtott előtte a popszakma. Michael összeállt egy duett erejéig Paul McCartney-vel is, amellyel a fehér közönség figyelmét is sikerült felkeltenie. A Thrillerről kiadott dalok klipjei is újfajta stílust képviseltek, amely lenyűgözte az embereket. A fiatal előadó a létező összes díjat bezsebelte, a szakma pedig értetlenül állt a jelenség előtt.
Sikerei ellenére a sztár továbbra is kerülte a nyilvánosságot, nem adott interjúkat sem. A sajtó azonban rengeteget foglalkozott különösnek tűnő szokásaival és külsejének változtatásaival.

1985 fontos fordulat az életében: Lionel Richie-vel megírták a We are the world című dalt, amelyet az akkori idők legismertebb popsztárjaival énekeltek lemezre egy nap alatt. A bevételeket az afrikai országok megsegítésére ajánlották fel. Michaelre amúgy is jellemző volt a jótékonykodás, többek között gyermekkórházaknak segített, de Diana hercegnőnek is felajánlotta a segítségét. 1987-ban újabb sikeres lemezt adott ki Bad címmel, ahonnét az összes kiadott dal listavezető lett. Ekkoriban kezdték el úgy emlegetni, mint a Pop Királyát. A 80-as évek végét turnézással töltötte, ezalatt bejárta a világot.  Ekkoriban épült fel mesebirodalma Kaéiforniában a Neverland Ranch is.

A 90-es évekre adott volt a feladat: felül kell múlnia eddigi sikereit. 1991-ben jelent meg a Dangerous című album, amelyről szintén listavezető dalok kerültek ki. A lemezen és a klipekben sztárok egész sora szerepelt, többek között Eddie Murphy, Slash, Naomi Campbell, Iman és Stephanie monacói hercegnő. 1992-ben létrehozta a Heal Te World alapítványt, amely többmillió dollárral támogatta az arra rászoruló gyerekeket. 1993-ban élő interjú adott a talkshow-k koronázatlan királynőjének, Oprah Winfreynek neverandi birtokán, amely Amerika egyik legnézettebb műsora lett. Ugyanebben az évben szörnyű vádak érték az énekest, mert egy 13 éves fiú azt állította, hogy a sztár szexuálisan zaklatta őt. Michael mindvégig tagadta ezt, de a sajtó úgy mmeghurcolta őt, hogy nem védekezett többé. Idegösszeomlást kapott és igyekezett kerülni a nyilvánosságot, közben újabb lemezt készített,a HIStoryt, amelyen duettet énekel húgával, Janettel.

Michael1994-ben mindenki megdöbben, amikor feleségül vette Elvis lányát, Lisa Marie Presley. A pár nászútját Budapesten töltötte. Házasságuk mindössze másfél évig tartott.
A lemez turnéjának ausztrál állomásán vette feleségül bőrgyógyászát, Debbie Rowe-t, akitől az első két gyermeke, Prince és Paris született. A pár 1999-ben vált el, mindkét gyereket Michael kapta meg. Az énekes hat évig nem adott ki lemezt, de ezalatt sem tétlenkedett: rengeteget jótékonykodott, még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtöbbet adakozó híresség. A Nelso Mandela Alapítványtól kezdve, az UNESCO-n át a Vöröskeresztig mindenhol tevékenykedett.

A második évezred nem hozott szerencsét Michael számára: két koncertjét is le kellett mondania, és a 2001-ben kiadott albuma az Invincible sem ért el túlzott sikert, ráadásul perek várnak rá, többek között a két elmaradt koncert miatt is. Harmadik gyermeket Blanket, 2002-ben született, de az anya személyét nem hozták nyilvánosságra, csak annyi derült ki, hogy a gyermek mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Nem sokkal ezután megint gyermekmolesztálási ügybe keveredett, ekkoriban szokott rá a morfiumra is. 2006 környékén már egyre többet lehetett hallani anyagi gondjairól, Neverlandet is el kellett adnia.
Idén jelentette be ötvenállomásos turnéját, amellyel visszatért volna. A sorozat a londoni O2 Arénában kezdődött volna el július 13.-án. Nyugodjon békében.

 
Emlékvideo a CsaládiNeten

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja