SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szótanulás számítógépes programok segítségével

Beck Hajnalka [cikkei] - 2006-03-29
A szótanulás az idegennyelv tanulás egyik legterhesebb feladata! Minden nyelvtanuló szívesen megszabadulna tőle. Ugyanakkor egy nyelvet szavak nélkül nem lehet elsajátítani.

Mit lehet tenni?
Szótanulás számítógépes programok segítségével


Könyvekben, internetes oldalakon (a www.abbcenter.com/nyelvtanulas oldalon például), újságcikkekben már biztosan Önök is olvastak remek szótanulási tippeket, amelyek működnek, és hatásosak! Azonban van egy egészen új médium, amely segíthet nekünk - a számítógép. Egyre több szótanuló programot találhatunk a boltok polcain, a legtöbb CD-re már eleve pár ezer szavas szószedet is felkerült.

De hogyan, milyen módszerrel működnek ezek a programok?


Általában az úgynevezett "kártya módszert" alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy az elrontott szavakat a program újra kérdezi, a helyeseket ugyanabban a körben már nem. A szavakat a programok legtöbbször úgy kérdezik, hogy megadják a szó magyar (vagy bármely más kiindulónyelvi) jelentését, és a tanulónak 4 megadott lehetőség közül kell választani. További lehetőség , hogy a program kiírja a szó magyar jelentését, és az idegennyelvű szót írásban kéri vissza. Szükség esetén segít is, azaz megad egy-két betűt. Különösen hasznos ez a funkció olyan nyelvek tanulásánál, ahol a helyesírás nem fonetikus. (pl. az angol) Vannak olyan programok, amelyekkel játszani is lehet - például akasztófa játékot, esetleg időre kell megadni a szavakat. A szókikérdezést meg is lehet fordítani - azaz az idegennyelvi szót látjuk, és a magyar jelentést kell hozzá rendelni.

A jobb programok nem csak kikérdeznek, hanem tanulni is segítenek. Ha ráklikkelünk a szóra, meghallgathatjuk annak kiejtését, esetleg mi is felvehetjük a saját kiejtésünket, és összehasonlíthatjuk az eredetivel. Sajnos a legtöbb ilyen program nem magyar nyelvű.


Sok sikert!

Fotó: Sebastian Schaeffer/FREEIMAGES

Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja