SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 csodás hely, ahol öröm a kirándulás gyerekekkel is

Illés Adrienn [cikkei] - 2020-03-02
Ti milyen gyakran mentek családostól kirándulni, túrázni? Bevallom, mi eddig nem túl sűrűn, de most, hogy már a kisebb is bőven óvodás, úgy gondoltuk, nem árt szoktatni őket. A kirándulás gyerekekkel mindenképpen szép kihívás nekünk és nekik is, de a következő helyszíneket garantáltan élvezni fogják a kisebbek is!
3 csodás hely, ahol öröm a kirándulás gyerekekkel is


Lehet élmény a kirándulás gyerekekkel is!

Nyilvánvaló, hogy a gyerekek számára nem akkora boldogság „sétálgatni” egy erdőben, és hallgatni a madarak csicsergését vagy a patak zúgását, közben pedig belélegezni a tiszta, friss levegőt. Mivel azonban mindez nekik is nagyon jót tesz testileg és lelkileg is, érdemes egy kis trükkhöz folyamodni, és olyan túraútvonalakat keresni, ahol a gyerekek számára extra programok is vannak. Lehet ez akár szarvas vagy őzetetés, egy különleges erdei játszótér vagy az örök kedvenc: a kisvasút.

Bemutatok nektek három olyan kirándulóhelyet, ahol saját tapasztalataink alapján mondhatom, hogy a kirándulás gyerekekkel is nagy élmény lesz mindenki számára!

 
Kirándulás gyerekekkel a Szalajka-völgybe

Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Bükkben. Végig kiépített, aszfaltos úton túrázhatunk egészen a Fátyol vízesésig, mely akár kisvasúttal is megközelíthető. A Szalajka-völgyi kisvasút a Fatelep elnevezésű végállomásról indul. Választhatjuk azt, hogy kisvasúttal megyünk fel egészen a Fátyol-vízesésig, és visszafelé túrázunk. Mi a többséggel ellentétesen mozogtunk: egészen a Fátyol-vízesésig sétáltunk, majd itt szálltunk fel a kisvasútra, és lefelé zötyögtünk a nyitott kis vagonokban. A túratávolság 3 km, így gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

A vadasparkig viszonylag hamar eljutottunk, így éppen, mire a gyerekek elkezdtek volna sztrájkolni, már el is értük a szarvasokat, akiket meg is etethettek. Ott jártunkkor csak a nőstény szarvas jött a kerítéshez, ő azonban minden zöld falatért hálás volt. Egy újabb rövid szakasz után elértük a pisztrángos tavat, ahol a gyerekek szintén nagy örömmel nézték a különböző színű és méretű halakat. Ezután pisztrángsütők és büfék sora következett, majd hamarosan elértük a Szikla-forrást, ezt követően pedig a Fátyol-vízesést.

A Szalajka-völgyön kívül Szilvásváradon természetesen sok szép látnivaló van még. A híres Lipicai-ménest se hagyjátok ki, ha kirándulni indultok a gyerekekkel. Emellett az Orbán-ház (tájház), a Kerektemplom, valamint a Millenniumi Kilátó is páratlan élmény a gyerekeknek.

 
Kirándulás gyerekekkel a Katalinpusztai kirándulóközpontba
 

Katalinpuszta

Budapesttől alig 50 km-re, északra, Vác után található Szendehely-Katalinpuszta, mely a Börzsöny és a Cserhát kapuja. A kirándulóközponton Hangya Dani vezet végig minket, akiről még egy 5 km hosszú tanösvényt is elneveztek. A tanösvényen a hagyományos információs táblák mellett a kiránduló gyerekek számára különleges elemeket is elhelyeztek: az Óriások pihenőjét, egy kanyargó pallósort, valamint egy 30 méter magas függőhidat.

A három tanösvény közül a kifejezetten óvodásoknak kialakított „Legyél te is kiserdész” tanösvény babakocsival is bejárható, és egy kis erdei tó körül fut.

A kirándulóközpontban erdei játszótér, sportpálya és tűzrakó hely is található. Emellett természetesen itt sem maradhat el a kisvasút, mint kötelező kirándulási elem gyerekekkel. A Hangyavasút a parkoló és a kirándulóközpont épületei között szállítja az izgatott vagy fáradt J gyerekeket és felnőtteket.

 
Kirándulás gyerekekkel: Királyrét
 

Királyrét

 

Továbbra is maradunk az Északi-középhegységben, azon belül is a Börzsönyben, Királyréten. A kirándulás gyerekekkel itt is különleges élményeket tartogat, hiszen kisvasút, szuper játszótér és hajtányozás is vár ránk. Királyrétre autóval is utazhatunk, de a gyerekek számára ennél jóval izgalmasabb a 12 km hosszú erdei vasút Kismarosról. Sőt, Kismarosra is könnyen eljuthatunk vonattal. A budapesti Nyugati pályaudvarról Vácon keresztül közlekedő elővárosi vonattal kicsit több, mint fél óra alatt Kismarosra érhetünk. A Királyréti Erdei Vasút megállója a kismarosi MÁV állomástól pár percre található.

A kisvasút 30 perces zakatolása után megérkezünk a királyréti állomásra, mely mellett egy 750 méteres hajtánypálya is működik. A négyszemélyes hajtányokat ketten tudjátok hajtani, ketten pedig hátul ülhetnek. Egy kör 400 forint fejenként (4 éves kortól), és 4-5 perc alatt végighajtható.

Ezt követően látogassátok meg a tavasszal átadott új kirándulóközpontot, illetve menjetek végig az alig 3 km hosszú tanösvényen is, ahol kilenc állomáson keresztül ismerkedhettek meg az erdők és a tavak élővilágával, valamint a kisvasút és a vasbányászat történetével. A túra 1,5 óra alatt teljesíthető, amihez egy kis füzet is segítséget nyújt. Ez a gyerekek számára még rajzos verzióban is kapható!

Forrás: suli360.hu

A www.suli360.hu weboldal azért jött létre, hogy megkönnyítse számodra az iskolakeresést és választást, illetve hogy a szülők is segítséget tudjanak nyújtani egymásnak ezekben a témákban.

Suli360

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: suli360.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja