SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kirándulás és kincskeresés

Erdei Szilvia [cikkei] - 2004-03-17
Most, hogy egyre valószínűbbnek látszik, hogy mégis beköszönt a tavasz, vele együtt beköszönt a kirándulások ideje is. A családfők végre felállhatnak íróasztaluktól, az anyukák kijöhetnek a konyhából, a gyerekek pedig levezethetik a hétvégére még megmaradt felesleges energiáikat.
A kirándulás és kincskeresés

Az erdőkben és hegyekben tett túrák mindig jó alkalmat nyújtanak új helyek felfedezésére, a természet adta csodák felkutatására, növények és állatok megismerésére. De az újabb tölgyfa megtekintése, vagy a mocsár menti sokadik béka kuruttyolása már szinte természetes eleme a minket körülvevő természetnek. Nem tudom, mások hogy vannak vele, de nekem szükségem van arra, hogy legyen valami cél az út végén, amelyet nem pusztán egy turistaház vagy étterem testesít meg. Valószínűleg ezzel nem lehettem egyedül... Egy hasonlóan gondolkodó társaság ötletéből világraszóló szabadidős tevékenység lett. Az egyszerű túrázáson túlmutató, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hobbi kicsit furcsán hangzó neve: geocaching (ejtsd: geokesing).

A geocaching lényege az, hogy Magyaroszág területén - és persze a világ minden táján -  több száz úgynevezett "láda" van elrejtve erdőkben, hegyeken, réteken, tópartokon, más helyeken. A "ládák"  koordinátái megtalálhatóak az interneten erre a célra létrehozott oldalon, így mindenki kiválaszthatja azokat, amelyek éppen a kirándulás tervezett útvonalához közel bújnak meg.

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlan, jól záródó dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és  valami apró kis ajándék (kinder-meglepetés, kulcstartó, naptár, stb.), amely a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak magával kell  vinnie egy másik, "váltás" ajándékot, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.


Gondolom, azt már külön ecsetelni sem kell, hogy valamennyiünkben ott él a kincskeresők ősi szenvedélye, és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen buliban akár elrejtőként, akár keresőként részt venni. Ehhez az élvezethez hozzájárul még az okos kis GPS (Global Positioning System) használatából eredő öröm, ami különösen a mobil elektronikus "ketyerék" szerelmeseinek jelenthet további vonzerőt. Ez a szerkezet képes meghatározni  egy adott pont szélességi és hosszúsági koordinátáit, illetve a tengerszint feletti magasságát, amely nagyban segíti egy-egy rejtekhely felkutatását. Megjegyzem: sok olyan "kincsesláda" van az országban, melyeket enélkül is könnyen meg lehet lelni...

Akit pedig érdekel ez a kellemes és szórakoztató szabadidős tevékenység, de máris megijedt, hogy ehhez mindenféle további eszközök szükségesek - a bakancson és az elemózsiás csomagon kívül -, annak bizonyára örömére szolgál az az információ, hogy lehetőség van ezt a  "ketyerét" (GPS) kölcsönözni is. 

Most már csak fel kell keresni a www.geocaching.hu weboldalt, majd a megfelelő túraruhát magunkra öltve már indulhat is a nagy kincskereső vadászat. Sok sikert mindenkinek!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja