SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél

Családinet [cikkei] - 2016-03-16
Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő.
Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél

Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható, 1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza.  A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztással is bejuthat, ezért van szerepe csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak, mert a vezetékes víz, akárcsak a bébiételek nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött.

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra. A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva.

A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitrát tartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni!

A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Fotó: AnnaPersson/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja