SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 2. rész

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2011-06-10
A héten jelent meg azonos című cikkünk, melyben az édesanya írja le a történetet, természetesen saját szemszögéből.
Megkértük szakértőinket is, hogy mondják el véleményüket az esetről. Az alábbiakban gyerekorvos szakértőnk írása olvasható.
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 2. rész

Itt olvasható Mégis kinek a gyereke? című cikkünk.

A 27 év  gyermekgyógyászatban eltöltött idő is kevés ahhoz, hogy az ember kellő bölcsességgel  rendelkezzen és  tévedhetetlen legyen. Azt azonban ennyi tapasztalattal megtanultam, hogy hallgattassék meg a másik fél is. Betti nagyon meggyőzőnek tűnő írása  vészjelzéseket szólaltat meg bennem. Miért érzem, hogy nem csak a világ összeesküvése, a hatóságok, védőnő, nagyszülők igazságtalan döntéséről van szó Betti és gyermekei esetében?

Előfordul, hogy a szülők különleges életmódbeli elképzelései összeegyeztethetetlenek a gyermekük legalapvetőbb igényeivel. Ilyenkor sajnos a gyermek alárendelődik a szülő felfogásának, és teljesen háttérbe szorulnak az érdekei. Ez pedig már nem jó a babának, mi több veszélyeztetheti.

Betti azt írja, „nem adták meg az esélyt, hogy magunktól jöjjünk rá, ez az élet fölöslegesen és hosszútávon szinte tarthatatlanul nehéz”.  Bizony a gyermek nem kísérleti alany, akinek el kell szenvednie a szülők  életének
túlzásait”.

Betti háborog a szülei ellen, azon szülők ellen, akik közművesített házzal, munkával látták el őket, most pedig nevelik az unokákat. Bizonyára mindezt szeretetből teszik, és nem a család szétrombolása okán. Mint hétunokás nagymama, bizton mondhatom,  ebben a korban már hatalmas erőfeszítést igényel számunkra a kisgyermek gondozása, és ha ezt Betti szülei bevállalták, bizony nagyon tiszteletreméltó dolog, köszönetet és nem gyűlöletet érdemelnének.

Azt nem vitatom, hogy a gyermekeknek legjobb helye mégiscsak a szülőknél van, ha a szülő képes a legminimálisabb, XXI. században elvárható körülményeket megadni nekik, és egészséges körülmények között nevelni őket.

Betti ezt írja: „most viszont elismerjük, hogy a novemberi intézkedésre szükség volt” , így a gyermekelhelyezés szükségességét ma már ő is belátja. Akkor nem látta be, ahogy jelenleg sem biztos, hogy jól látja a helyzetet.

A gyermekvédelmi szervek a gyermekekért vannak, azért, hogy ilyen esetekben objektíven lássák a helyzetet, és a gyermek számára a legmegfelelőbb megoldást megtalálják. Ez nem egy személy döntése, hanem sok vélemény, tény összegzése alapján kialakított döntés. A tapasztalatom az, hogy nagyon nehezen és indokoltan hozzák meg azt a határozatot, hogy egy gyermek veszélyeztetett, és ki kell emelni a környezetéből. Ezekről a körülményekről Betti írásából nem sokat látunk, pedig az objektivitáshoz ez is hozzátartozna.

Az sajnos igaz, hogy Magyarországon bármilyen ügyintézés túlságosan is hosszadalmas, és elhúzódó, így a gyermekelhelyezési, gondozásbavételi és egyéb ügyek is. Pontosan a napokban jelent meg erről egy ombudsmani közlés. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabb döntés szülessen Betti és kisfiai ügyében. Ha a szakemberek úgy találják, hogy Betti és férje alkalmas a kicsik nevelésére, erre az anyagi és lelki lehetőségeik megvannak, biztos, hogy visszakerülnek a gyerekek.

Jó lenne, ha a lap hasábjain a nagyszülők is megszólalnának.



Betti bizonyára az összeesküvők közé sorol engem is, pedig csak egy  kívülálló, sokat tapasztalt  gyermekorvos vagyok, akinek a cikk olvasása közben a fenti gondolatai támadtak, fenntartva azt, hogy a helyzet alapos ismerete hiányában,  tévedhetek is.

Hogy mégis mit javasolnék? Hogy a szülők életvitelükkel, magatartásukkal bizonyítsák be, alkalmasak a gyermekek nevelésére, gondozására, a nehézségek idegösszeomlás nélküli leküzdésére!

Ha ez sikerül, bizonyára újra együtt lehet a család.

A cikksorozat további részei:

Mégis kinek a gyereke?
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 1. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 3. rész
Mégis kinek a gyereke? - szakértői szemmel - 4. rész
Mégis kinek a gyereke? - a Nagymama története
Mégis kinek a gyereke? - több nézőpontból
Mégis kinek a gyereke? - az Apuka írása
 

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja