SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Foltok az arcbőrön

Családinet [cikkei] - 2011-02-09
Tudta Ön, hogy egyre több és több nő szenved a bőr pigmentációja, foltosodása okozta kellemetlenségektől? A 40 év feletti nők 30 százalékánál, az 50 év feletti nők közül már tízből kilencnél, a fogamzásgátló tablettát szedő nők közül pedig 10-20 százaléknál alakul ki jól látható pigmentelváltozás. A terhesség, a hormontartalmú gyógyszerek vagy az UV-sugárzás által előidézett pigmentáció elsősorban az arcon jelent esztétikai problémát, hiszen mindenki egyenletes bőrszínt szeretne.
Foltok az arcbőrön

A pigmentációs problémák okai

A szervezet melanint termel, hogy megvédje az érzékeny bőrsejteket az UV-sugárzástól, a pigmentációs problémák során azonban túl sok képződhet ebből a természetes anyagból. A bőr melanintermelését továbbá az MSH (melanocita stimuláló hormon) és az ACTH (adrenokortikotrop hormon) is serkenti, ezáltal fokozza a bőr pigmentáltságát. A melanin képes elraktározódni a bőrben, így a bőr foltosodásához, az egyenetlen bőrtónus kialakulásához vezet. Léteznek sárga, barna, illetve feketés színű melaninfoltok is.


Főbűnös: a nap

A bőr öregedésével fellépő pigmentációs probléma öregedési foltok kialakulásához vezet, amely gyakran a többéves UV-sugárzás eredménye. A hiperpigmentáció, a fokozott festékanyag-képződéssel járó pigmentzavar, ezért leginkább az olyan, tartósan igénybevett bőrfelületeken alakul ki, mint az arc, hát és mellkas. A pigmentáció folyamatában az UVA- és UVB-sugarak is nagy szerepet játszanak: az UVA még tovább sötétítheti a már meglévő melanin-prekurzorokat a bőrben – ilyenkor tapasztalható az azonnali pigmentáció, amely már pár óra elteltével látható az UV-sugárzásnak kitett bőrön. Az UVB-sugárzás a melanin újratermelődéséhez és a késői pigmentáció kialakulásához vezet, amely az UV-sugárzást követő napokban jön létre.

Életstílus, hormonkészítmények

Az első öregedési foltok megjelenése nagyban függ az életstílustól, de általánosságban 40 éves kortól jellemző. Minél többet tartózkodunk a napon, annál több öregedési foltra számíthatunk, hiszen a bőr az UV-sugárzásra fokozott melanintermeléssel válaszol. Ezért különösen fontos az UV-sugárzás elleni védekezés és a bőr melanintermelésének csökkentése. A hormontartalmú készítmények, fogamzásgátlók által előidézett, valamint a terhességre, és a terhességet követő időszakra jellemző hormonális változások azonban már fiatalabb korban is könnyen hozzájárulhatnak a pigmentelváltozások, a melasma kialakulásához.

Mindennapos bőrápolás

Manapság a nők többet várnak arcápolójuktól az egyszerű arcápolásnál. Fiatalosabb megjelenést szeretnének, így előnyben részesítik a magas minőségű, hatékony összetevőket tartalmazó, ápoló kozmetikumokat. Napjainkban ezek a termékek már nem álmok! A patikákban magas minőségű, bizonyítottan hatékony megoldást kínáló, bőrgyógyászatilag tesztelt termékek kaphatók.


Interjú Dr. Marion Moers-Carpi müncheni bőrgyógyásszal

Melyek a nemkívánatos, pigmentált léziók kiváltó okai?
A pigmentfolt kifejezést illetően különbséget kell tennünk a szeplők (ephileden), az úgynevezett májfoltok (lentigines) illetve a hámszemölcsök (seborrheás verrucae) között. Továbbá létezik úgynevezett hiperpigmentáció (chloasma vagy melasma) is, amely során sötét bőrelszíneződések alakulnak ki. A pigmentáció megjelenésében nagyon gyakran a nap játssza a legnagyobb szerepet. A legfrissebb melasma-kutatások azonban azt is bebizonyították, hogy a hő a napsugárzástól függetlenül is nagy szerepet játszik. Mexikóban például azok a tortillasütők, akik úgy dolgoznak, hogy nem éri őket napsugárzás, szintén hiperpigmentációt mutattak.

Létezik-e genetikai hajlam a pigmentáció kialakulására?
A bőrtípusok genetikailag meghatározottak, a szeplők örökölhetők és igen gyakoriak a nagyon világos bőrű, vöröses hajú embereknél.

Kiket érint elsősorban ez a bőrprobléma?
Különösen a májfoltokkal rendelkező, 40 év fölötti emberek érintettek. A melasma egyébként a nők körében gyakoribb.

Milyen szerepet játszanak ebben a folyamatban a hormonok?
A cholasma kialakulásában az ösztrogén nagy szerepet játszik. Ez az elváltozás nemcsak a terhesség alatt alakulhat ki, hanem a fogamzásgátlót szedő nők 15 százalékánál is megjelenik.

Megelőzhető a pigmentáció kialakulása?
A megelőzés fontos: a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú, UVA- és UVB-szűrővel ellátott fényvédőszerek használata kiemelkedő fontosságú a megelőzésben.

Mit tehetünk a pigmentáció ellen?
Hiperpigmentáció esetén külsőleg, halványító krémek használatával is jelentős eredményeket érhetünk el. Elsősorban a hidrokinon hatóanyag segít, akár együttesen is alkalmazva retinoidokkal, glikolsavval, E-vitaminnal és C-vitaminnal. Továbbá az olyan módszerek is hasznosak, mint a triklorecetsavas, középmélységű kémiai hámlasztás vagy a lézerkezelés. Lentigines esetén az eltávolítás mellett is dönthetünk. Ebben a dermabráziós, lézeres hámlasztókezelések, az elektrosebészeti eljárások vagy a kémiai hámlasztás segíthet.

Forrás: www.eucerin.hu
Kép:
http://piqs.de/fotos/51653.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja