SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Légies rablánc: a nikotin

[cikkei] - 2004-03-23
Hazánkban már általános iskolai, sőt óvodai dohányzásellenes program is működik, nem is indokolatlanul: minden harmadik 14 év fölötti magyar állampolgár rendszeresen dohányzik, s több mint kétharmaduk számára a pöfékelés már nem egyszerűen szenvedély, hanem rabság, amelyből szívesen megszabadulnának. Csakhogy ez nem könnyű…
Légies rablánc: a nikotin

 

A magyarok többsége jól tájékozott a dohányzás káros hatásairól, a dohányzás lelki motivációiról, sőt még arról is, miként rontják a dohányosok – ha nem is szánt-szándékkal - a környezetükben élők, sokszor legkedvesebb családtagjaik, barátaik egészségét. Hiába a sok hasznos vagy épp elrettentő információ, mégsem csökken jelentősen a dohányosok száma az országban.

 

A dohányzás ideje alatt a tüdő nikotint vesz fel, mely a véráramon keresztül eljut az egész testbe. A nikotin érszűkítő hatású, érelmeszesedést okoz és függőséget. A szervezet "hozzászokik" egy bizonyos nikotinszinthez, és ha azt nem kapja meg, akkor elvonási tünetek (idegesség, feszültség, fejfájás) lépnek fel.

Ez az elsődleges oka annak, hogy bár minden dohányos szívesen megszabadulna káros és egyre drágább szenvedélyétől, mégsem képes lemondani a cigarettáról. A leszokás igen összetett és nehéz folyamat, különösen, ha a tartós eredmény a cél.

 

Miért olyan nehéz abbahagyni a dohányzást? Mindenek előtt tudnunk kell, hogy a leszokott dohányosok nagy része minden segítség nélkül, csupán akaraterejükre támaszkodva, legtöbbször egyik napról a másikra tették le végleg a cigarettát. Mások többször is megpróbálják, de az elhatározás rendre rövidéletűnek bizonyul. A fokozatos leszokás pedig egyáltalán nem szokott beválni. Az esetek között nem feltétlen az akaraterő a különbség. A legtöbb esetben a nikotinfüggőség a felelős a leszokási kísérletek kudarcáért.

 

Kívánságlista

 

Nézzük, egy dohányos listáját arról, hogy szerinte milyen kisebb-nagyobb csodákra lenne szüksége ahhoz, hogy egyik pillanatról a másikra letegye a cigarettát:

 

1. Azonnal szűnjön meg a dohányzás iránti vágy bennem!

2. Ne jelentkezzen egyetlen leszokást kísérő tünet sem, azaz ne hízzak meg, ne legyek ideges, feszült!

3. Az étkezések és a kávé után eszembe se jusson rágyújtani!

4. Valaki mondja meg, hogy mihez kezdjek magammal a bulikban, ahol eddig alapból dohányoztam az összes haveromhoz hasonlóan?

5. A munkahelyemen félóránként nyugodtan elvonulhassak egy 10-15 perces pihire, amit a cigaretta ürügyén eddig bármikor beiktathattam…

 

Érvek a dohányzás ellen:

 

A Népegészségügyi Program megítélése szerint a dohányzás az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényező: hatására az élet rövidül, és olyan súlyos rokkantsághoz vezető betegségeket okozhat, melyek az élet utolsó éveit teszik szenvedésekkel teli, lassú sorvadássá. A dohányfüst a nikotinon kívül 300 fajta káros anyagot tartalmaz, melyek közül pl. a kátrány rákkeltõ hatású.

 

Még pontosabban arról, hogy miért felelős a dohányzás:

- a tüdődaganat okozta halálozás 91 %-áért,

- a felsőlégúti és tápcsatorna felső részének daganatai miatti halálozás 85 %-áért,

- a húgyhólyagrák halálozás 53 %-áért,

- a hasnyálmirigyrák halálozás 44 %-áért,

- a veserák halálozás 29 %-áért,

- az egyéb daganatos halálozás 23 %-áért,

- a légzőrendszer betegségei okozta halálozás 76 %-áért, és

- a szív és érrendszeri megbetegedések miatti halálozás 37 %-áért.

 

A betegségek egy része már rövid ideig tartó dohányzás következtében is fellép (pl. a terhesség alatti dohányzás magzatkárosító hatása). A dohányzó nők közel háromszor nagyobb eséllyel betegszenek meg tüdőrákban, mint a naponta ugyanannyi cigarettát elszívó férfiak - állapították meg amerikai orvosok.

 

Érvek a leszokás mellett:

 

- A nemdohányzás első napjától kezdve megszűnik az egészségkárosító hatás, csökken a megbetegedés veszélye.

- Azok életkilátásai javulnak a legjobban, akik 35 éves koruk előtt hagyják abba a cigarettázást, az ő életkilátásaik nem különböznek azokétól, akik sohasem dohányoztak.

- Minél előbb dobja el valaki az utolsó paklit, annál jobb - de sohasem késő.

- A cigarettára költött pénzt érdemesebb okosabb és hasznosabb dolgokra fordítani.

- A teljesítőképesség javulása már egy-két hét után észrevehető.

- Jobb lesz a közérzet, a szájíz, megszűnik a haj és a ruha bagószaga, kifehérednek a fogak, és a lakásból eltűnik a savanyú füstszag.

- Az egészségi ártalmak közül leghamarabb a szívbetegség veszélye csökken: egy évvel a dohányzás abbahagyása után felére esik az infarktus-halálozás.

- A daganatos betegségek kockázatának mérséklődéséhez hosszabb idő, több év kell, de nem növekszik tovább a megbetegedés veszélye.

 

Jelentősen meg lehetne könnyíteni a cigaretta elhagyását, ha a nikotin megvonási tüneteket ki tudnánk küszöbölni. Ha volna ilyen lehetőség, sokkal többen próbálnák meg a leszokást.

A jó hír, hogy van ilyen. A nikotinpótló készítmények (nikotinos tapasz vagy rágógumi) alkalmazásával a nikotinmegvonási tünetek jelentősen mérsékelhetők, sokszor teljesen ki is küszöbölhetők. Sok más megoldás is létezik, mely segít a leszokásban, amely legfontosabb tényezője azonban mégis a motiváció és a magunkba vetett hit, hogy képesek vagyunk rá. Magyarországon, ma, közel 1 millió ember végleg letette a cigarettát…

 

Segítenek...

Országszerte számos, több módszert (gyógyszeres, akupunktúrás, pszichoterápiás stb…), alkalmazó rendelés, tanácsadás áll a „segítséget” kérők rendelkezésére. A rendelők, a tanácsadók címéről, telefonszámairól az alábbi szervezeteknél is lehet érdeklődni:

„Dohányzás vagy Egészség” Központ (Nemzeti Egészségvédelmi Intézet).
1073 Budapest, Kertész utca 32. Telefon: 342-2502/11
E-mail:
vadim@koranyi.hu

„Pápai Páriz” Egészségnevelési Országos Egyesület.
1067 Budapest, Szobi utca 5. Telefon: 332-3354.
E-mail:
egeszsegneveles@freemail.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja