SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ügyeljünk testünk PH értékére!

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-06
A PH értékről leginkább csak a különböző bőrbarát testápolók, és szappanok reklámjaiban hallhatunk, pedig a kívülről nem látható szervek is igénylik a sav-lúg egyensúly fenntartását.
Ügyeljünk testünk PH értékére!

Mi is a PH érték?

A pH kifejezés a francia pouvoir hydrogene szavak rövidítése, a hidrogén ion aktivitását írja le. A legsavasabb az 1-es érték, a leglúgosabb a 14-es érték, a 7-es szám pedig semlegességre utal. Minden egyes étel és ital amit elfogyasztunk, hatással van szervezetünk pH egyensúlyára.

Az egyensúly fenntartása, a tudatos étkezés pedig segíthet abban, hogy megelőzzük a problémákat, erősítsük immunrendszerünket és megfelelően működővé tegyük emésztésünket. Egyes betegségek esetén ezért is fontos a diéta; főként a candidások ismerhetik már a lúgosítás jó hatásait, hiszen a gombák képtelenek lúgos környezetben élni, így megfelelő táplálkozással a probléma megszüntethető.

Nem mindenhol egyforma a pH érték

Egyes szerveink inkább savasak, míg mások lúgos irányba tolódnak el. A gyomor, mely az emésztéshez szükséges savakat tartalmazza, egyértelműen savas kémhatású, míg az agy inkább a semleges-lúgos határon áll. Az egyensúlyra különböző ásványi anyagok, proteinek ügyelnek. A légzés is fontos szerepet tölt be, minden egyes lélegzetvétellel lúgos oxigént juttatunk szervezetünkbe, s kilélegezzük a savas szén-dioxidot.

Egyes kutatások szerint a természetes öregedési folyamatok részeként is felborul a test sav-lúg egyensúlya. Negyven éves kort követően, amikor a légzési funkciók rosszabbodnak, az emésztés is renyhébb, a szervezet kémhatása lúgos irányba tolódik el, mely rossz hatással van az egészségre. Az emberek csupán 6-8 százaléka marad ugyanolyan egészséges, mint korábban.

Életkor és a sav-lúg egyensúly

Ennek oka többek között a táplálkozásban keresendő. Fiatal korban a szervezet vitalitása magasabb, regenerációs folyamatai aktívabban működnek. A kor előrehaladtával azonban szükség lenne egy egészségesebb életmód kialakításra. A legjobb megoldás, ha csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek (leginkább a húsok), illetve a cukor fogyasztását, és helyette több zöldséget és gyümölcsöt iktatunk be étrendünkbe.

Az egészségesebb táplálkozás segíthet elkerülni az öregedési folyamatok okozta gondokat- a rossz emésztést, az izületi problémákat.



Az egyensúly megbomlásának jelei

1. Sült ételek, gyorsételek, desszertek fogyasztását követő diszkomfort érzés.
2. Finomított ételek (cukor, fehér liszt) rendszeres fogyasztása.
3. Gyógyszerek, mesterséges vitaminok fogyasztása.
4. A legegyszerűbb tornagyakorlatok is kimerülést okoznak.
5. Ötvenen túli életkorban már veszélyeztetett kategóriába tartozunk.

A megoldás

1. Fehérliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet.
2. Kávé helyett fogyasszunk gyógynövény teát.
3. Cukor helyett használjunk mézet édesítésre.
4. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt.
5. Étkezzünk naponta többször, keveset.
6. A megszokott húsok helyett fogyasszunk több halat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja