SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Hamis" Receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2012-02-10
Most, amikor egyre kevesebb pénz csörög az ember zsebében, érdemes előszedni a nagymama háborús szakácskönyvét! Valószínűleg sokaknak visszaköszön, és az eltelt évek alatt minden háziasszony biztosan tett hozzá valamit a saját szájíze szerint.
Ha van a birtokodban hasonló "hamis" recept, oszd meg velünk a cikk végén a hozzászólásoknál!
"Hamis" Receptek

Hamis borjúhús

Hozzávalók:

  •  25 dkg sovány marhahús,
  •  10 dkg burgonya,
  •  1 dl tej,
  •  8 dkg zsír,
  •  hagyma,
  •  só,
  •  bors.

Elkészítés:
A húst kétszer megdaráljuk, majd hozzáadjuk a héjában főtt, szitán áttört burgonyát. A tejjel elkeverjük, fűszerezzük, és 1 órát pihentetjük. Ezalatt a hús a tejet teljesen magába szívja. Lisztezett deszkán lapos szeleteket formálunk belőle, mindkét oldalukat meglisztezzük, majd nagyon forró zsírban kisütjük.

Hamis gulyás:

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  • zsír
  • 50 dkg krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zeller
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Izesítjük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Belerakjuk az apróra vágott krumplit, az apróra vágott zöldséget, és felengedjük kellő mennyiségű vízel. Gulyáskrémmel és ha kell, sóval ízesítjük. Ha a zöldség és a krumpli megpuhult, a tojásból lisztből nokedli tésztát keverünk és beleszaggatjuk a levesbe.

Hamis karalábé

Hozzávalók:

  • 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része, a szár nélkül,
  • 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
  • 2 dl tejföl,
  • 1,5 ek. liszt,
  • 1 zacskó gyorsrizs,
  • 1 tojás
  • só, bors,
  • ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé

Elkészítés:
A rizst felteszem főni, és amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!

A karalábét kb. 2x2 cm-es kockákra vágom, - persze nem mérem vonalzóval - és egy lábasba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz. A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi. Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombócok “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a húsnál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.

Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott, zsenge karalábéleveleket és a hő kiegyenlítést követően behabarjuk ételünket, a liszttel csomómentesre kevert tejföllel.

Sok szerencsét a kísérletezéshez!

Fotó: JL: Vorspeise

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja