SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Padlizsánból készült ételek

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-21
Receptek
Töltött padlizsán, rántott padlizsán, padlizsán saláta



Padlizsánból készült ételek

 

Töltött padlizsán

 

Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán

                   1 fej hagyma

                   10 dkg  füstölt szalonna

                   40 dkg darált hús

                   1 gerezd fokhagyma

                    kakukkfű, só, bors,  

                   2 dl tejöl

                   olaj

                   1 tojás

                   2 db paradicsom felkockázva

 

Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kikaparjuk, és állítva egy tálba rakjuk őket.

A vöröshagymát megdinszteljük egy kis olajon, és hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a fokhagymát, a padlizsán kikapart részét, és összedogozzuk. Ízesítjük a sóval, borssal. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonnát zsírjára olvasszuk. A padlizsánokat a kiolvasztott szalonnára fektetjük és megtöltjük a darálthús töltelékkel. A tetejét megszórjuk a felkockázott paradicsommal, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a tejföllel meglocsoljuk. A kakukkfűvel megszórjuk a tetejét és még 10-20 percig, sütjük.  Egymagában is fogyasztható, de adhatunk hozzá rizst vagy krokettet.   

                   

 

 

 

Rántott szezámmagos padlizsán

 

 

Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán

                     2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt,

                     egy kanál tej

                     só, szezámmag

                     olaj a sütéshez

 

 Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, felszeleteljük, megsózzuk, és egy tálba állítva 30 percig pihentetjük. Ezután jól kinyomkodjuk a levét. A tojást összekeverjük a tejjel és a szezámmaggal. A padlizsánszeleteket a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Kínálhatunk hozzá majonézt és hasábburgonyát.

 

 

 

Padlizsán saláta

 

 

 

Hozzávalók:2 db közepes padlizsán

                   1 db lilahagyma

                   5 db paradicsom

                   1 csomag retek

                    só, olaj/ ha lehet olíva/, ecet cukor, bazsalikom

                    2 dl joghurt

                    saláta

      

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, és felszeleteljük, a levét lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és pár kanál olajon megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki. A salátát megmossuk, felaprítjuk, a lilahagymát felaprítjuk, a retket felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. A kihűlt padlizsánt felkockázzuk, és a többi zöldséggel óvatosan összekeverjük. A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajt, és összekeverjük. A salátát hűtőbe rakjuk, és tálaláskor meglocsoljuk a joghurtos öntettel. Egymagában is fogyasztható, de kitűnő grillezett húsokhoz.

 

 

Tipp: A padlizsán szeleteket azért kell állítva rakni a tálba, hogy így kicsurogjon belőle a keserű lé.

A szeleteléskor kóstoljuk meg a padlizsánt nem keserű-e, mert akkor fogyaszthatatlan.

 

 

Anzsel

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja