SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Padlizsánból készült ételek

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-21
Receptek
Töltött padlizsán, rántott padlizsán, padlizsán saláta



Padlizsánból készült ételek

 

Töltött padlizsán

 

Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán

                   1 fej hagyma

                   10 dkg  füstölt szalonna

                   40 dkg darált hús

                   1 gerezd fokhagyma

                    kakukkfű, só, bors,  

                   2 dl tejöl

                   olaj

                   1 tojás

                   2 db paradicsom felkockázva

 

Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kikaparjuk, és állítva egy tálba rakjuk őket.

A vöröshagymát megdinszteljük egy kis olajon, és hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a fokhagymát, a padlizsán kikapart részét, és összedogozzuk. Ízesítjük a sóval, borssal. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonnát zsírjára olvasszuk. A padlizsánokat a kiolvasztott szalonnára fektetjük és megtöltjük a darálthús töltelékkel. A tetejét megszórjuk a felkockázott paradicsommal, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a tejföllel meglocsoljuk. A kakukkfűvel megszórjuk a tetejét és még 10-20 percig, sütjük.  Egymagában is fogyasztható, de adhatunk hozzá rizst vagy krokettet.   

                   

 

 

 

Rántott szezámmagos padlizsán

 

 

Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán

                     2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt,

                     egy kanál tej

                     só, szezámmag

                     olaj a sütéshez

 

 Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, felszeleteljük, megsózzuk, és egy tálba állítva 30 percig pihentetjük. Ezután jól kinyomkodjuk a levét. A tojást összekeverjük a tejjel és a szezámmaggal. A padlizsánszeleteket a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Kínálhatunk hozzá majonézt és hasábburgonyát.

 

 

 

Padlizsán saláta

 

 

 

Hozzávalók:2 db közepes padlizsán

                   1 db lilahagyma

                   5 db paradicsom

                   1 csomag retek

                    só, olaj/ ha lehet olíva/, ecet cukor, bazsalikom

                    2 dl joghurt

                    saláta

      

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, és felszeleteljük, a levét lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és pár kanál olajon megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki. A salátát megmossuk, felaprítjuk, a lilahagymát felaprítjuk, a retket felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. A kihűlt padlizsánt felkockázzuk, és a többi zöldséggel óvatosan összekeverjük. A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajt, és összekeverjük. A salátát hűtőbe rakjuk, és tálaláskor meglocsoljuk a joghurtos öntettel. Egymagában is fogyasztható, de kitűnő grillezett húsokhoz.

 

 

Tipp: A padlizsán szeleteket azért kell állítva rakni a tálba, hogy így kicsurogjon belőle a keserű lé.

A szeleteléskor kóstoljuk meg a padlizsánt nem keserű-e, mert akkor fogyaszthatatlan.

 

 

Anzsel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja