SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új elemek a KRESZ-ben - a kerékpárosok előnyére

Családinet [cikkei] - 2010-01-06
60 ponton változott a KRESZ január elsejétől. Főként a kerékpárosok és gyalogosok javára.
Új elemek a KRESZ-ben - a kerékpárosok előnyére

Nyitott kerékrsáv: olyan kerékpársáv, amit más járművek is igénybe vehetnek, pl. kanyarodáskorbicikli, parkoláskor. Vagy ilyet kerékpárlehet létesíteni, ha nem elég széles az út normál kerékpársávhoz.
 
Kerékpáros nyom: jellemzően kisebb forgalmú utakon, ahol nincs szükség vagy nem fér el más kerékpáros infrastruktúra, kijelöli az úttesten a kerékpárosok helyét, ill. felhívja a többi járművezető figyelmét, hogy ott kerékpárosok közlekedhetnek. Ilyet lehet alkalmazni akkor is, ha a kezelő a kerékpárút használatát nem kívánja kötelezővé tenni: a kerékpáros nyom jelzi, hogy aki szeretne, az úton is mehet.
 
kerékpáros nyomÚj sebességhatárok: lakott területen kívül sisakkal 50 km/óra, lakott területen kívül sisak nélkül 40 km/óra, kerékpárúton 30 km/óra, gyalog- és kerékpárúton 20 km/óra. Utóbbi két eset minden járműre vonatkozik, tehát pl. ha a robogós kerékpárúton
megy (lakott területen kívül lehet), neki is 30 km/óra a megengedett.

Előrehaladás álló járművek mellett: feltorlódott járművek mellett ezentúl lehetséges kerékpárral vagy motorkerékpárral előrehaladni, ha elegendő hely van rá.

Kötelező kerékpárúthasználat: hacsak nincs kijelölve kerékpáros nyom az úttesten, a kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút használata kötelező a kerékpárosoknak

Módosítások
bicaj
Egyirányú utcák: eddig is lehetséges volt a kerékpárosok behajtása szemből, ha azt kiegészítő tábla és felfestett kerékpársáv jelezte. Mostantól elég a kiegészítő tábla (Behajtani tilos, kivéve kerékpár), a kerékpársáv nem kötelező, így keskenyebb utcákban is ki lehet jelölni ilyet.



Kerékpáros felállóhely: eddig is létező, bár nem túl elterjedt burkolati jel. Célja, hogy lámpás kereszteződésekben piros lámpánál a balra kanyarodó kerékpárosok az autók előtt sorolhassanak be. A szabály annyiban módosul, hogy nemcsak kerékpársávon, hanem kerékpáros nyomon is előre lehet menni a besoroláshoz.

Jobbra tartás: a módosítással megszűnik a kerékpárosok kötelező „szorosan jobbra tartása”, és „jobbra tartás”-ra módosul. Ennek indoka különösen az út szélén parkoló autók jelentette veszély, és a kerékpáros láthatósága.

Elsőbbségadás kanyarodáskor: kanyarodáskor a járműveknek az úttal párhuzamosan haladó kerékpársávon/kerékpárúton közlekedők felé elsőbbséget kell adnia.

Parkolás kerékpárral: a módosítás lehetővé teszi a járdán parkolást kerékpárral és motorkerékpárral

Kanyarodás kerékpárral: megszűnik a kerékpársávról balra kanyarodás tilalma



Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja