SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szőlő, must, sajtok és szüret... Kell ennél több az ínyenceknek?

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-14
Kamasz koromban sosem vittem mást a szüretre a hátizsákomban, mint egy szekérderéknyi pecsenyezsíros kenyeret, amit elmajszoltam a szüretelt friss gyümölccsel.
De most lássunk néhány bonyolultabb receptet, mint a zsíroskenyér! Nem kell más hozzá, mint szőlő, sajt, dió.

Szőlő, must, sajtok és szüret... Kell ennél több az ínyenceknek?

Szőlős, sajtos szendvics

Hozzávalók:

1 fürt fehér, vagy kék szőlő,
6 szelet toast kenyér,
2 kis kerek camembert sajt,
10 dkg dióbél,
2 evők. vaj, 2-3 ág citromfű,
1 citrom, só


A vajat hagyjuk megpuhulni szobahőmérsékleten, egy kiskanál citromlével és a finomra vágott citromfűvel kikeverjük. A sajtot cikkekre vágjuk, a közepükbe belenyomunk egy-egy dióbelet. A nagy szőlőszemeket leszedjük a fürtről, kettévágjuk őket, és a közepükből késheggyel kitoljuk a  magokat. A kenyérszeleteket megpirítjuk, átlósan megfelezzük, és vékonyan megkenjük a citromos vajjal. Ráteszünk mindegyikre sajtcikket, és  félbevágott szőlőszemet.


Szűzérmék szőlőmártással

Hozzávalók: 

70 dkg szűzérme,
4 dkg füstölt szalonna,
40 dkg szőlő,
1 citrom,
1 vöröshagyma,
3 dkg vaj, liszt,
babérlevél, só,
őrölt fehér bors

A sertésszüzet egyforma szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A szőlőt átpasszírozzuk, a citromlével összekeverjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben kisütjük. A szűzérméket lisztbe forgatjuk, a szalonna zsírjában  megpirítjuk az oldalaikat. A maradék zsírban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, ezután beletesszük az átpasszírozott szőlőt. Beletesszük a húsokat, a tetejükre teszünk  egy babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótolhatjuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, és a levet liszttel és vajjal besűrítjük. Cukorral és citromlével után ízesíthetjük.


Szőlős csirkemell, római tálban

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell,
1 kg szőlő, citromlé,
10 dkg dióbél,
20 dkg füstölt sajt,
1-2 evőkanál méz,

A római tálat a tetejével együtt egy órával használat előtt beáztatjuk, annyi vízben, amennyi ellepi.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk. A szőlőt megmossuk, felhasználhatjuk egyben is, és félbevágva kimagozva is. A római tálba beleszórjuk a szőlőszemeket, rálocsoljuk a mézet, erre fektetjük a csirkehúst, végül diógerezdeket szórunk közéjük. Az egész tetejét megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, rátesszük az edény tetejét és hideg sütőbe toljuk. Amikor átpárolódik, levesszük a tál tetejét és rápirítjuk a sajtot.


Szőlőpuding

Hozzávalók:

4 tojás,
20 dkg cukor,
8 dl átpasszírozott szőlőlé,
2 dl facsart narancslé,
10 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
2 evők. citromlé,
zselatin


Elkészítés:

A négy tojássárgáját elkeverjük a cukorral, gőz felett habosra keverjük. Beleöntjük a narancslevet, a citromlevet, a szőlőléből 2 decilitert, jól eldolgozzuk, majd a gőz felett  sűrűre főzzük.
A maradék 6 deciliter szőlőlében elkeverünk két evőkanál zselatint, hozzáadjuk a krémhez ezt is jól elkeverve. Amikor kihűlt, a kemény habbá vert tojásfehérjét és a  tejszínből vert habot óvatosan belekeverjük. Fagyi kehelybe vagy tálkákba adagolva 2-3 órán át hűtőben hagyjuk, hogy jól megdermedjen. A tetejét megszórjuk a darált  dióval és díszíthetjük szőlőszemekkel.


Szőlős túrótorta

Hozzávalók:

80 dkg nagy szemű szőlő,
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
1 citrom, 10 dkg dió,
5 dl tejszín, zselatinpor
2 cs vaníliás cukor,
babapiskóta, cherry


A szőlőszemeket félbevágjuk és a magját kitoljuk egy kés hegyével. A tejszínt kemény habbá verjük a két zacskó vaníliás cukorral.
Elkészítjük a túrókrémet, a cukrot és a citrom levét belekeverjük az áttört túróba. Négy evőkanál zselatinport feloldunk egy deciliter meleg vízben, ezt is belekeverjük a  krémbe, végül óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. A babapiskótát belemártjuk a cherrybe, és lerakjuk egy kapcsos tortaformába. A tetejére öntjük a túrókrém felét, megszórjuk szőlőszemekkel, majd ráöntjük a krém  másik felét. A tetejét megszórjuk a maradék szőlőszemekkel, és a durvára vágott dióval. Fél napig a hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja